Aziatische horeca 500 mag extra koks

Minister Koolmees heeft voor de Aziatische horeca dit jaar zijn er 500 extra verblijfsvergunningen beschikbaar gesteld voor Aziatische koks voor de Chinese, Indiase, Japanse, Thaise en Vietnamese restaurants. Dit is gisteren bekendgemaakt op de website van de Rijksoverheid. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht daarmee het huidige tekort aan goede chefs op te lossen.

Op basis van het huidige quotum mogen er per jaar 1000 koks uit Azië in Nederland aan de slag. Met deze eenmalige verruiming van 500 extra vergunningen kunnen er dit jaar 1500 koks aan de slag.

Regeling Aziatische horeca

De Aziatische horeca heeft een uitzonderingspositie, omdat zij gespecialiseerde koks nodig hebben die ze in Nederland niet kunnen vinden. Daarom kan de sector, zonder de gebruikelijke ondoenlijke voorwaarden bij een tewerkstellingsvergunning, koks uit Azië aantrekken. Daar staat tegenover dat zij koks uit Nederland of de EU opleiden, zodat zij op den duur het specialistische werk kunnen overnemen. Het aantal koks dat in Nederland mag werken wordt daarom ieder jaar afgebouwd.

Probleem is echter dat het ernstig tekort aan koks niet de Aziatische horeca raakt, maar inmiddels bij alle horeca voelbaar is. Het is te hopen dat de Minister ook hiervoor op korte termijn passende maatregelen neemt.

Voor vragen over de verblijfsvergunning voor Aziatische horeca, bel (020 6161487) of email (info@altadvocaten.nl) ons gerust. Wij helpen u graag!

 

 

 

RELATED POSTS