Brexit

De IND heeft in haar website aangekondigd dat het kabinet een calamiteitenplan heeft ontwikkeld in het geval van een no-deal Brexit. Britse onderdanen en hun families die vóór 29 maart in Nederland rechtmatig verblijven en wonen, hebben het recht om nog minstens 15 maanden in Nederland te wonen.

Deze overgangsregeling zal ook van toepassing zijn op familieleden van burgers van het VK die zelf niet het EU-burgerschap bezitten, de zogenaamde onderdanen van derde landen.

Gedurende deze 15-maanden periode na de Brexit neemt de IND contact op met de ongeveer 45.000 Britse burgers die al in Nederland wonen om een ​​verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aan te vragen, die na de overgangsperiode vereist zal zijn. Britse burgers komen in aanmerking voor de vergunning als ze voldoen aan dezelfde verblijfsvoorwaarden die gelden voor EU-burgers. De status van de Britse staatsburgers zal dus na de Brexit onveranderd blijven met deze verblijfsvergunning.

Britse burgers die na de Brexit besluiten naar Nederland te komen om te wonen, werken of studeren, hebben de mogelijkheid om een ​​verblijfsvergunning aan te vragen op gelijke voet onderdaan van een derde land. Met andere woorden, zij zullen moeten voldoen aan de voorwaarden van de respectievelijke verblijfsvergunningen, net als iedere andere niet-EU-burger.

De Britse staatsburgers mogen echter een verblijfsvergunning in Nederland aanvragen en afwachten en zijn vrijgesteld van de machtiging voor voorlopig verblijf  (MVV), net als Amerikanen, Canadezen, Japanners, Zuid-Koreanen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

Voor vragen over de Brexit kunt u contact opnemen met een van onze advocaten, e-mail: info@altadvocaten.nl of telefoon 020 6161487. We helpen u graag!

 

RELATED POSTS