SiS signalering / Inreisverbod

Een inreisverbod met een daaraan voorafgaande terugkeerbesluit kan worden uitgevaardigd tegen vreemdelingen die Nederland onmiddellijk moeten verlaten. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in het geval dat een vreemdeling de verblijfsduur van zijn visum heeft overschreden of meerdere aanvragen voor een verblijfsvergunning heeft ingediend die zijn afgewezen.

Bij oplegging van het inreisverbod dient rekening gehouden te worden met de persoonlijke omstandigheden van de vreemdeling.

De duur van het inreisverbod bedraagt meestal één of twee jaar, maar kan onder omstandigheden oplopen tot vijf of tien jaar. Heeft de vreemdeling zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten dan zal al snel worden overgegaan tot het opleggen van een zogeheten zware inreisverbod van 5 tot 10 jaar.

Gedurende de duur van het inreisverbod is het niet mogelijk en zelfs strafbaar te verblijven in de landen die vallen onder het Schengengebied. De termijn waarvoor een inreisverbod is opgelegd begint pas te lopen op het moment dat de vreemdeling het Schengengebied heeft verlaten. Indien er sprake is van een zware inreisverbod dan is een verblijfsaanvraag zelfs niet-ontvankelijk (de IND neemt de aanvraag niet eens inhoudelijk behandeling).

SiS signalering (Schengen informatie systeem)

Handhaving van het inreisverbod geschiedt middels een SiS signalering in het Schengen informatie systeem (afgekort: SiS). Alle Schengenlanden hebben toegang tot dit systeem en kunnen daarmee vaststellen of de desbetreffende vreemdeling gesignaleerd staat als een vreemdeling voor wie een inreisverbod van kracht is. Zolang het inreisverbod en de daaraan verbonden SiS signalering van kracht zijn, is het voor een vreemdeling onmogelijk om ook in een van de andere Schengenlanden een visum of een verblijfsvergunning te verkrijgen. Hiervoor met eerst het inreisverbod opgeheven worden.

Vreemdelingen die een nationaliteit hebben waarvoor geen visumvereiste geldt (ondermeer Amerikanen, Brazilianen, Australiërs, Japanners, Zuid Koreanen.) zullen bij inreis in Schengengebied de toegang geweigerd worden.

Altadvocaten kan u bijstaan bij de procedures. Bel voor meer informatie naar (020-6161487) of e-mail (info@altadvocaten.nl).

Adres

Barentszplein 2F
1013 NJ Amsterdam
Nederland

Contactgegevens

Telefoon: 020 616 14 87,
Fax: 020 616 46 29

Openingstijden

09:30 uur tot 12:00 uur
13:00 uur tot 17:00 uur

Stuur ons een bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.